عیب یابی تخصصی و تعمیر مکانیکال سیل:
مکانیکال سیل اغلب با سيالات خطرناك، سمی و قابل اشتعال مواجه است و بايد تحت شرايطی سخت مانند سرعت، دما و فشار زياد کار كند؛ بنابراين سايش آببندی بهويژه در شرایط کاری نزدیک به بالاترین حد مجاز برای سیستم، اجتنابناپذیر است.
انتخاب این مسئله که آببندی تعمیر یا تعویض شود، بر عهدهی تکنسین و کاربر است و برگزیدن تعمیر بهجای تعویض برای کاهش هزینهها کاملاً قابلدرک است.
فرایند تعمیر مکانیکال سیل مقداری برای سیستمهای مختلف تفاوت دارد اما در کل، پس از دمونتاژ قطعات، برخی از آنها تمیز شده و برخی دیگر مانند الاستومرها و قطعات فلزی تعویض میشوند. نتیجهی نهایی باید بهگونهای باشد که عملکرد در حد یک سیستم نو باشد.
آسیب در اثر گرما:
ایجاد شدن ترکهای شعاعی از مرکز حلقههای فلزی و سرامیکی به دلیل گرمای زیاد است. بنابر نظر انجمن آببندی سیالات (FSA) این ترکها در سطوح آببندی مانند لبههای برشی عمل میکنند که درنهایت به دلیل خاصیت خراشندگی، باعث سایش آب بندی خواهند شد.
این مشکل برای مواردی اتفاق میافتد که از سیال با چگالی کم و سرعت و فشار بالا استفاده شود. نتیجهی این روند، چکه کردن سیال مستقل از حرکت یا ثابت بودن شفت است.
عوامل مؤثر بر این مشکل، میزان سیال ناکافی برای روغنکاری، سرمایش کمتر از میزان موردنیاز و تبخیر سیال در سطح آببندی هستند.
برای پیشگیری، مطمئن شوید که میزان کافی از سیال در سطوح آببندی وجود دارد. سایر اقداماتی که برای حل این مشکل انجام میشوند، عبارتاند از:
- بررسی فشار داخل محفظه برای اطمینان از بخار نشدن سیال
- بررسی تنظیمات آببندی برای اطمینان از ارتفاع صحیح المانها
- بررسی تلورانسهای بین شفت و حلقهی اصلی در دمای کاری
- بررسی وجود اعوجاج در رینگهای اتصال
سایش زیاد و شیار:
سایش شیار معمولاً در رینگهای اتصال ایجاد میشوند. رینگ اصلی باعث ایجاد شیاری 360 درجه در رینگ اتصال شده است. نشانهی تشخیص این مورد نیز چکیدن سیال از آببندی مستقل از حرکت یا ثابت بودن شفت است.
عوامل ایجاد شیار، متعدد هستند. روغنکاری ضعیف، مخصوصاً زمانی که سطوح از جنس سخت باشند، یکی از این عوامل است. در حلقههایی که از جنس نرم ساخته شدهاند، خورندگی سیال باعث ایجاد شیار خواهد شد.
برای جلوگیری از نشتی به دلیل رشد شیار، اقدامات زیر را انجام دهید:
- افزایش میزان خنککاری در سطوح آببندی
- بررسی وجود ذرات خورنده در سیال
- بررسی وجود انسداد در محفظهی آببندی
کک شدن:
فرایند کک شدن یک لایهی سیاه در قسمتی که تحت فشار اتمسفری است، ایجاد میکند. این لایهی ایجادشده باعث سایش شدید سطوح آببندی میشود که معمولاً این فرایند بهوسیلهی اکسید شدن انجام میشود.
علائم کک شدن زمانی به وجود میآید که مکانیکال سیل تحت دمای بالا یا در حضور سیال کثیف و دارای ذرات جامد، کار کند.
شستشوی آببندی از طریق یک منبع خارجی یا تعویض سطوح آببندی به نوع سخت که در مقابل اکسید شدن مقاوم است، میتواند کک شدن را به تأخیر بیندازد. از بخار برای تمیز کردن لایهی به وجود آمده استفاده میشود.
ایجاد حفره و خوردگی:
اثرات شیمیایی یکی از عوامل خوردگی و ایجاد حفره در آب بند مکانیکی است. این مورد معمولاً زمانی اتفاق میافتد که از جنس نامناسب برای قطعات آببندی استفاده شده است.
همچنین خوردگی در اثر کار کردن پمپ بدون وجود سیال نیز اتفاق میافتد. برای جلوگیری از این آسیب، مطابقت شیمیایی سیال با سطوح آببندی را بررسی کرده و در زمان انتخاب قطعات، همیشه شرایط کاری نرمال و بدون فرایندهای تمیزکاری را در نظر بگیرید.
سوختگی سطوح آببندی:
این مورد از نشانههای آسیب در اثر گرما بوده و با قسمتهای دایروی که از سطح کربنی آببندی بالا آمدهاند، شناخته میشود.
سوختگی یکی از علتهای رایج نشتی آببندی است؛ چراکه قسمت سوخته باعث افزایش فاصلهی المانهای آببندی میشود. سطوح آببندی باید بسیار صاف باشند و وجود کوچکترین میزان آلودگی مانند سوختگی، باعث نشتی خواهد شد.
در پمپهایی که دفعات استفاده زیاد است، سوختگی شایعتر است. همچنین در حضور سیال با لزجت بالا، احتمال سوختگی افزایش مییابد.
زمانی که دمای سطوح آببندی افزایش مییابد، سیالی که با لزجت بالا در حفرههای سطوح وجود دارد، بهسرعت به بیرون رانده میشود.
خنککاری نامناسب و چرخش سیال روی سطوح آببندی نیز احتمال سوختگی را افزایش میدهند. برای کاهش احتمال سوختگی، روشن و خاموش شدن مداوم را کاهش دهید.
در صورت امکان از سطوح غیرقابل نفوذ برای تعمیر مکانیکال سیل استفاده کنید تا احتمال نفوذ سیال خورنده از بین برود.