آشنایی با انواع مکانیکال سیل
انواع مکانیکال سیل که در طراحی، نحوهی قرارگیری قطعات و مکانیسم دفع نیروی واردشده به سطوح تفاوت دارند.
که در این مقاله به معرفی مکانیکال سیل چیست؟ و انواع آن می پردازیم.
مکانیکال سیل چیست؟
مکانیکال سیل (Mechanical Seal) که به آن آب بند مکانیکی یا سیل مکانیکی هم گفته میشود روشی برای جلوگیری از نشت سیال از محفظهای است که یک شفت دوار از آن عبور میکند. این روش تقریباً در تمام جامعهی صنعتی آشنا است و هر جا که یک شفت دوّار وجود داشته باشد، به یک نوع آببندی نیاز میباشد.
چندین نوع متداول مکانیکال سیل وجود دارد که عبارتاند از:
مکانیکال سیل متعادل:
این نوع به سیستمی گفته میشود که نیروهای وارده به سطوح آببندی، خنثی میشوند. به دلیل نیروی کم در المانهای آببندی، روغنکاری در سطوح بهصورت همگن انجام میشود و درنتیجه طول عمر این نوع آببندی، بالا است. سیل مکانیکی متعادل برای کاربردهای پرفشار (بالای 14 اتمسفر) مناسب بوده و همچنین برای سیالات با خاصیت روغنکاری پایین نیز انتخاب مناسبی است.
مکانیکال سیل نامتعادل:
این نوع مکانیکال سیل یک انتخاب اقتصادی بهحساب میآید و به دلیل نیروی بیشتر در سطوح، نشتی کمتری دارد. در مقابل، طول عمر آب بند مکانیکی نامتعادل پایین است. این گزینه برای فشارهای پایین مناسب است و توصیه میشود برای هیدروکربنها استفاده نشود.
مکانیکال سیل فنردار:
در این نوع از یک یا چند فنر برای ایجاد نیروی جمعکننده استفاده میشود. فنرها میتوانند در المانهای ثابت یا متحرک قرار گیرند. آببندی فنردار را میتوان برای فشارهای بالا نیز استفاده کرد اما به دلیل وجود الاستومتری که زیر سطح آببندی اصلی قرار دارد، سایش بالایی وجود دارد.
مکانیکال سیل بدون فنر:
در این نوع از یک فلز یا الاستومتر برای ایجاد نیروی جمعکننده استفاده میشود. سیل مکانیکی بدون فنر برای کاربردهایی با دمای بالا و سیال آلوده مناسب است و محدودهی مناسب کارکرد آن، فشار پایین تا متوسط است. هر دو طرح فنردار و بدون فنر میتوانند متعادل یا نامتعادل باشند.
مکانیکال سیل کارتریج:
در این نوع، تمام قطعات در یک مجموعهی واحد جمع میشوند و درنتیجه احتمال خطا در مونتاژ، کاهش و مدتزمان تعویض آببندی افزایش مییابد.